Klimaatakkoord en de gevolgen voor VEL

Aanvragen vereenvoudigd energielabel tot 1 juli 2020

28 juni 2019 – Van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) ontvingen wij heden het bericht dat de afgelopen maanden minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderzoek laten doen naar de systematiek van de energielabels. Vanuit de ontwikkelingen rond het klimaatakkoord neemt de behoefte aan een label dat een nauwkeuriger indicatie geeft van de energieprestatie van de woning steeds meer toe. Ook het invoeren van de nieuwe, verbeterde bepalingsmethode (NTA 8800) voor de energieprestatie van gebouwen heeft gevolgen voor de energielabels. De bestaande labels Vereenvoudigde Energielabel (VEL) en de Energie-index (EI) verdwijnen en daar komt een nieuw label voor in de plaats. Daardoor stoppen ook de werkzaamheden van de erkend deskundigen in hun huidige vorm.

De vereenvoudigde methodiek VEL, die vanaf 1 januari 2015 wordt gebruikt voor het energielabel, is niet langer inzetbaar na het in werking treden van de nieuwe bepalingsmethode (NTA 8800). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het voor een woningeigenaar hiermee te complex wordt om de energetische kenmerken van een woning zelfstandig te begrijpen, herkennen en bewijzen. RVO.nl is daarom genoodzaakt de webapplicatie www.energielabelvoorwoningen.nl (VEL) vanaf 1 januari 2021 stop te zetten voor het aanvragen van energielabels. Vanaf die datum moeten woningeigenaren die een energielabel nodig hebben voor de verkoop of verhuur van hun woning, in plaats daarvan een energieprestatie-adviseur inhuren. De werkzaamheden als erkend deskundige zullen in verband hiermee helaas eindigen.

Vanaf 14 september 2015 kunnen energielabels voor nieuwbouw woningen en appartementen worden geregistreerd via de methode voor het vereenvoudigde energielabel. Met het verdwijnen van de webapplicatie www.energielabelvoorwoningen.nl verdwijnt per 1 januari 2021 ook de mogelijkheid voor nieuwbouw woningen en appartementen om met de vereenvoudigde systematiek energielabel te registreren.

De overgang naar de nieuwe systematiek hangt samen met de inwerkingtreding van de BENG-eisen voor energiezuinige nieuwbouw op 1 januari 2021. Voor zowel het energielabel als de BENG-eisen zal de energieprestatie berekend gaan worden met de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800. Dit betekent dat de woningen moeten worden opgenomen door een volgens de BRL 9500-00 en BRL 9500-01 QBis gecertificeerd EPA-opnemer of EPA-adviseur. De EPA-adviseurs van HBO bouw & energie zijn gecertificeerd voor alle BRL 9500 delen.

De minister heeft de Tweede Kamer hierover op 28 juni geinformeerd. De brief vindt u hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *