Energieprestatievergoeding (EPV) voor huurwoningen

Verhuurders en huurders hebben vanaf mei 2016 de mogelijkheid om een energieprestatievergoeding (EPV) af te spreken. De EPV is er voor woningcorporaties en andere verhuurders van sociale huurwoningen. Verhuurders kunnen een vergoeding van huurders vragen voor (bijna) nul-op-de-meter-woningen (NOM). Ze krijgen dan een deel terug van hun investeringen om van sociale huurwoningen NOM-woningen te maken. De EPV neemt zo huidige wettelijke belemmeringen weg en stimuleert dat woningen energiezuinig gerenoveerd worden. Je leest alles over deze regeling op de website van RVO Energieprestatievergoeding.

Wat is EPV?

De EPV is een schriftelijke overeenkomst. Hierin staat een betalingsverplichting van de huurder aan de verhuurder. De EPV geldt voor een gegarandeerde energieprestatie van de woonruimte door de verhuurder. Het gaat om energiebesparende én energieleverende voorzieningen aan die woonruimte. Wil de verhuurder een EPV met de huurder overeenkomen voor een sociale huurwoning? Dan moet de woning aan enkele eisen voldoen welke staan omschreven op de website van RVO Energieprestatievergoeding. Belangrijke eis is dat de warmtevraag minder dan 50 kWh/m2 per jaar moet zijn.

Rapport netto warmtevraag

Om in aanmerking te komen voor de regeling en een vergoeding te mogen vragen aan de huurders moet de verhuurder aantonen dat de woningen voldoen aan de gestelde. Hiervoor dient een rapport netto warmtevraag te worden verstrekt. Vanaf 1 juli 2021 geldt er een overgangsregime tot naar verwachting het eerste kwartaal van 2022. Dit betekent dat het rapport wordt opgesteld volgens de ISSO 82.5 Energieprestatie woningen waarin het opnameprotocol netto warmtevraag zeer energiezuinige woningen is omschreven en voldoet aan de BRL 9500-05. Deze werkzaamheden zijn gecertificeerde werkzaamheden welke door de EPN-adviseur ter plaatse moeten worden opgenomen volgens de NEN 7120.

Onderdeel van de opname is dossiervorming tijdens de bouw en een luchtdichtheidsmeting bij oplevering van de woningen. De netto warmtevraag bij oplevering wordt berekend met het EPC rekenprogramma welke als eerste wordt getoetst aan de indieningsbescheiden. Het rapport netto warmtevraag wordt afgemeld bij het RVO en daarna verstrekt aan de opdrachtgever. Al deze werkzaamheden kunnen de EPA-adviseurs van HBO bouw & energie van A tot Z verzorgen.