Bespaarmaatregelen

Wil je weten welke energiebesparingen er zoal mogelijk zijn?

Description: F:HBO BOUWADVIESWEBSITE 2015AFBEELDINGENgroen-gebouw-crop.jpgOp deze pagina informeren wij jou over de meest voorkomende energiebesparingen. Met deze maatregelen kun je kiezen uit een enkele maatregel of meerdere. Indien je dit wenst is het mogelijk om met deze maatregelen tot een energieneutrale woning te komen en kan de gasaansluiting of stadsverwarming worden afgesloten. In de toekomst zal er geen gas geleverd meer worden in jou woning en in 2021 maken gemeenten bekend wanner de woiningen in jou wijk geen gas meer geleverd wordt en wat het alternatief is. Het is prima dat je nog even wacht met het aanschaffen met de installaties in jou woning en het is verstandig om alvast isolerende maatregelen te nemen.

Vanzelfsprekend helpen wij jou als energiebespaarpartner om de juiste beslissingen te nemen.

Algemeen

Laat de werkzaamheden altijd uitvoeren door een vaktechnisch deskundig bedrijf.

Verlaagd BTW-tarief op arbeid

Het BTW-tarief voor werkzaamheden met betrekking tot isolatie van woningen is verlaagd van 21% naar 9%. Het betreffende bedrijf zal het lage BTW-tarief vermelden op de factuur waardoor je aanzienlijk goedkoper uit bent.

Ventileren moet!

Ga je isoleren dan worden kieren en naden ook afgedicht waardoor de woning veel minder geventileerd wordt. Onvoldoende ventilatie geeft een hogere luchtvochtigheid en meer stoffen zoals CO2. Dit veroorzaakt schimmels en huisstofmijt en kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. Verder is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte. Het opwarmen van vochtige lucht kost veel energie en om dit alles te voorkomen moet er goed geventileerd worden.

Er kan niet geventileerd worden door kieren en naden omdat hiermee veel energie verloren gaat en tevens tocht- en vochtproblemen ontstaan. Ook met het dagelijks openen van ramen gaat veel energie verloren en na het sluiten is de frisse lucht snel verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer op in de woning.

Er dient daarom gecontroleerd geventileerd te worden door een goed functionerend ventilatiesysteem.

Bouwkundige

Het comfort in de woning gaat omhoog omdat constructies aan de binnenzijde minder koud worden en omdat kieren en naden worden afgedicht.

Spouwmuurisolatie

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouwmuur is een voordelige en effectieve manier om energie te besparen. Dit kunnen isolerende korrels of glaswolvlokken zijn die via boorgaten in het buitenblad van de spouw worden ingespoten.

Dakisolatie

Het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van het dak. Bij een plat dak is het ook mogelijk indien de dakbedekking nog goed is om isolatie op de dakbedekking aan te brengen. Warmte stijgt op waardoor over het algemeen dakisolatie zeer effectief is.

Begane grondvloerisolatie

Het isoleren van de vloer aan de onderzijde met isolatieschuim of folie met luchtkussens. De kieren van de vloer waardoor nu nog vocht en koude lucht de woning binnenkomen, worden gedicht. Doordat de vloer warmer en comfortabeler aanvoelt ben je snel geneigd de thermostaat een graadje lager te zetten.

Bodemisolatie is het bedekken van de bodem van de kruipruimte met een isolatielaag van chips of parels. Het comfort van de woning gaat omhoog doordat de hoeveelheid vocht in de kruipruimte zal afnemen. Er komt dan minder vocht in de woning via kieren en openingen in de vloer.

Isolerende beglazing

Het vervangen van de bestaande beglazing door HR++ glas. Je kunt alleen het glas vervangen of het glas inclusief het kozijn. Deze overweging is afhankelijk van de staat van de kozijnen. Het comfort van de woning gaat aanzienlijk omhoog omdat er geen koude lucht of straling meer van het raam afkomt en er nauwelijks nog condensatie op het glas optreedt. Het comfort gaat verder omhoog doordat tocht door kieren en naden afneemt.

Het toepassen van Triple HR-glas is veel duurder dan HR++glas en geeft slechts een gering verschil in gasverbruik.

Pas bij glasvervanging altijd ventilatierooster op het glas toe.

Kieren en naden

Afhankelijk van het bouwjaar van jouw woning kan de oppervlakte van alle naden en kieren in de woning samen gelijk zijn aan een halve voordeur die zomer en winter openstaat. Hiermee stook je voor de vogeltjes buiten en gaat tot 30% van het gasverbruik verloren.

Kieren bevinden zich bij draaiende delen, aansluitingen kozijn/gevel, doorvoeren meterkast, kruipluik, doorvoeringen dak/gevel, aansluiting dak/gevel, nok van het dak en naden in dakplaten. Door kierdichting zijn aanzienlijke besparingen te behalen. Het wooncomfort wordt verbeterd doordat je minder last hebt van tocht en er minder vocht de woning binnenkomt.

Installaties

Ventilatie

Wordt jouw woning goed geventileerd dan heeft jouw woning een beter binnenmilieu (gezondheid) en meer comfort. Met name schimmel- en vochtproblemen worden hiermee voorkomen. Heeft jouw woning een ventilatiesysteem dan kan de de energie verslindende woonhuisventilator op wisselstroom eenvoudig vervangen worden door een moderne woonhuisventilator met gelijkstroommotor. Deze verbruikt veel minder stroom en is snel terugverdiend, tevens maakt deze veel minder geluid.

Op het gebied van ventilatie zijn er nog meerdere mogelijkheden. Vraag hiervoor deskundig advies aan.

Verwarmingstoestel

De levensduur van een CV ketel ligt tussen de 15 en 20 jaar. Wanneer een ketel ouder is dan 15 jaar is ketelvervanging zinvol. Dit levert niet alleen een directe besparing op maar ook kostenbesparingen in het onderhoud van de ketel. De combiketel HR107 is het meest energiezuinig en wordt momenteel eigenlijk altijd standaard geplaatst. Is je CV ketel aan vervanging toe dan kun je deze nog vervangen door een nieuwe maar de kans is groot dat dit de laatste nieuwe CV ketel wordt in je woning.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en zal in de toekomst standaard in alle woningen geplaatst worden.

Het toepassen van een elektrische hybride warmtepomp welke warmte haalt uit buitenlucht is veel energie te besparen en werkt in combinatie met een naverwarmer zoals een combiketel.

De nieuwste generatie lucht/water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en verwerken dit in warm water voor verwarming en voor tapwater. Deze warmtepompen zorgen ervoor dat de woning verwarmd wordt en in combinatie met een boiler voor voldoende warm tapwater zorgen. Heb je eenmaal een lucht/water warmtepomp en kook je elektrisch dan kan de gasaansluiting of stadsverwarming worden afgesloten.

ZonneboilercombiDescription: 57

Een zonnecollector zet zonnewarmte om in warmte voor het bereiden van warm tap- en verwarmingswater. De HR107-ketel moet geschikt zijn voor naverwarming en dit staat aangegeven op het gaskeurlabel met code NZ.

Er zijn verschillende types op de markt: een standaard systeem met vacuümbuizen of vlakke platen (2,7m2) in combinatie met een buffervat of een combi-zonneboiler. Vraag hiervoor een deskundig advies aan.

Zonnepanelen

PV-panelen wekken elektriciteit op uit zonlicht. Een PV-paneel bestaat uit meerdere aan elkaar gekoppelde PV-cellen. Bij het toepassen van PV-panelen maak je gebruik van ‘gratis’ elektriciteit uit zonlicht. 8 zonnepanelen leveren jaarlijks circa 2.400 kWh aan stroom op. Dit is ongeveer 80% van het jaarlijkse stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Wanneer je de geproduceerde elektriciteit niet direct gebruikt, kun je deze terug leveren aan het elektriciteitsnet. Momenteel mag je jaarlijks 5.000 kWh terug leveren aan het net. Meer opwekken dan je zelf in totaal verbruikt loont echter niet.

Bereken het aantal zonnepanelen door het jaarverbruik en de ruimte op je dak.Op de website van www.zonatlas.nl of www.zonnekaart.nl kun je zelf al zien of jouw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen er op passen.

De meeste gangbare zonnepanelen zijn Polypanelen en deze zijn verkrijgbaar in blauw (polypanelen) of zwart (monoblack). Eén zonnepaneel heeft een afmeting van circa 1,0 + 1,6m en levert jaarlijks circa 200 kWh. Bij oriëntatie op het noorden en schaduw loopt de opbrengst enorm terug en zijn meer panelen nodig om de beoogde opbrengst te bereiken.

De nieuwe generatie zonnepanelen zijn zonnepanelen met zogenaamde dunne film, deze panelen geven een hogere opbrengst, kunnen op het noorden georiënteerd worden en hebben minder last van schaduw.

Het plaatsen van zonnepanelen op platte en hellende daken is bijna altijd vergunningsvrij. Er zijn wel bepaalde voorwaarden en deze lees je in deze brochure of doe een online vergunnngscheck.

BTW zonnepanelen

Voor degenen die bereid zijn om deze weg te bewandelen is het mogelijk om geen BTW te betalen over de aanschaf van zonnepanelen. Je dient je hiervoor in te schrijven als ondernemer voor de BTW. Dit betekent wel dat voor de teruggeleverde stroom BTW betaald moet worden en hiervoor kun je vrijstelling aanvragen.

Hoe eenvoudig het is om BTW terug te vorderen lees je op: www.milieucentraal.nl/btwzonnepanelen.